pengalaman kerja kantin selama beberapa bulan selepas SPM dan STPM mengajar saya tentang pentingnya kebersihan sebagai pengusaha yang melibatkan makanan. tak kira pembantu atau pemunya. ya. silap sikit. dapat kesan kekotoran (dan sewaktu dengannya) tak mustahil kena ambil tindakan oleh pihak berwajib. perlu pakai apron. suntikan diwajibkan. tak pasti suntikan pe namanya. tapi saya tak sempat suntik. sebab kerja kejap-kejap je. masa nak suntik. selalu dah berhenti. ehehehehee.
idea untuk menulis tentang ini terhasil selepas membaca artikel di Berita Harian. boleh klik sini. hal yang pasti, sesiapa yang berhajat mahu terlibat dengan bisnes makanan. Silalah jaga kebersihan (premis, pekerja dan lain-lain). ^_^
nota akhir--sebab tu cuma rancang mahu buat bisnes menjahit je. kalau bab makanan, kena lebih teliti dalam pelbagai aspek. tapi belum pakar menjahit. hihihihhihih. kelas menjahit baru separuh jalan. ^_^
0 comments:
Post a Comment